Debattartikel

Vänsterpartiets arbetslinje – alla är värda ett bra jobb

Vänsterpartiet anser att det är hög tid att avslöja den borgerliga arbetslinjen för vad den är – en kuliss för att dölja attackerna mot arbetsrätten. Den här veckan startar Vänsterpartiet kampanjen ”Alla är värda ett bra jobb” där partiets riksdagsledamöter tillsammans med lokala företrädare besöker olika arbetsplatser i länet, bland annat förskola, hemtjänsten och Akademiska sjukhuset.

Vi har under 2012 och våren 2013 samlat in berättelser från arbetslivet på sajten ”Prata om jobbet”. Men hjälp av dem och många samtal ute på arbetsplatserna runt om i landet har vi fått hjälp att formulera både problem och förslag till förändringar på den svenska arbetsmarknaden.

Ingen ska behöva jobba år ut och år in som timvikarie, extraanställd eller med kontrakt på några månader i taget som kanske inte förlängs.

Självklart måste arbetsgivare kunna anställa vikarier och tillfällig personal som täcker upp i kortare perioder när den fasta personalen inte räcker till.

Problemet är att många arbetsgivare utnyttjar tillfälliga anställningar. Istället för att anställa så många som verkligen behövs, har de en lista på personer som rings in dag för dag. Det kan vara timvikarier eller bemanningsanställda.

De tillfälliga anställningarna, inhyrning från bemanningsföretag och krav på att frilansa med F-skattesedel breder ut sig i allt fler branscher och yrken. Övertidsarbetet har ökat dramatiskt, samtidigt som deltidsarbete gör det omöjligt för hundratusentals kvinnor att leva på sin lön. Deltidsarbete innebär också att anställda ofta hamnar lite vid sidan av på jobbet, inte erbjuds utbildningar eller nya arbetsuppgifter och får sämre löneutveckling. Deltidsanställda förväntas även kunna ställa upp med kort varsel om någon blir sjuk. Blir man själv sjuk eller tar ut föräldraledighet får man låg ersättning. Och i slutändan en låg pension.

Med västvärldens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring har Sverige också blivit ett land där människohandel och rent slaveri florerar. I myggiga bärskogar, stekheta diskrum och på livsfarliga byggarbetsplatser jobbar tusentals människor som lurats hit på falska premisser. Utan möjlighet att ställa krav eller ta sig härifrån.

Den söndertrasade, otrygga arbetsmarknad är en direkt följd av alliansens arbetslinje. Hög arbetslöshet, försvagade fackförbund och en uppluckrad arbetsrätt bäddar för allt billigare och mer utbytbar arbetskraft. En sådan arbetslinje kräver sina piskor. För vem orkar, vem vill jobba utan trygghet, inflytande eller mening?

Vänsterpartiet vill

  • Sätta ett tak för hur länge man kan vara tillfälligt anställd, så att fler får möjlighet till ett fast jobb.
  • Att fast anställning ska vara norm på arbetsmarknaden, det vill säga att det måste finnas särskilda skäl till att anställa någon på ett tillfälligt kontrakt
  • Skärpa lagstiftningen vid inhyrning från bemanningsföretag
  • Stärka rätten till heltid i Lagen om anställningsskydd så att heltid blir en rättighet och deltid en möjlighet

 

Det är dags att ta kampen för allas rätt till ett arbete med bra villkor, för fasta anställningar, rimliga arbetstider och lika lön för lika arbete.

 

Mia Sydow Mölleby,

riksdagsledamot, ledamot i konstitutionsutskottet, suppleant i Socialutskottet

Jeannette Escanilla

distriktsordförande, Vänsterpartiet Uppsala län

 

(Debattartikeln även publicerad på UNT Debatt 5/11-13, http://www.unt.se/debatt/en-sondertrasad-arbetslinje-2682033.aspx)

Skriv en kommentar