Okategoriserade

Tid för eftertanke

Nu har det gått en månad sedan valet. Den värsta deppigheten har gått över – men visst är det jobbigt att förlora och se att borgarna kommer till makten. En viss ovana finns också: I landstinget har vi ingått i majoriteten sedan valet 1994.
Valresultatet manar till eftertanke och analys. I Uppsala län tappar vi ca 2,5 % i såväl riksdags- som landstingsvalen, i kommunvalet i Uppsala likadant. Räknat i röster tappar vi ungefär 23 %. Till detta ska läggas att även socialdemokraterna backar rejält och att valdeltagandet var högre i alla val än 2002, något som traditionellt brukat gynna vänstern.

Orsakerna till varför det gick som det gick måste granskas mer och funderas på  – valrörelsen, vår politik de gångna åren och ”hårdfakta” om varför väljarna röstade som de gjorde. Det tar ett bra tag innan utförliga analyser från valforskarna kommer. Men en del saker kan utläsas från den vallokalsundersökning som görs med cirka 10 000 personer som röstat. Några exempel: Partibyte ökar för varje val, nu var det en bit över 30 % av väljarna som bytte parti mellan valen 2002-2006.
Att bestämma sig sent för vilket parti man ska rösta på ökar också för varje val, i detta val var det 35 % som bestämde sig sista veckan.

Naturligtvis är det viktigt för vår del att granska vårt arbete och vår politik, med sikte på framtiden. Men jag tycker man ska vara försiktig med att dra alltför snabba och enkla slutsatser kring den framtida politiken för Vänsterpartiet.
Exempelvis: Vi måste bli mer ”vänster”, vi måste bli mer radikala, vi måste bli ett tydligare alternativ till sossarna och så vidare.
Låt det gå en tid nu för eftertanke, analyser och diskuterande.

Avslutningsvis: Det är svårt att helt att helt avhålla sig från att kommentera den rivstart som den borgerliga regeringen fått, med alla dessa ministrar som haft ”svart” hemhjälp och skolkat från TV-licensen. Kulturministern är ju ren provokation mot Sveriges radio. Men skojigast tycker jag migrationsministern Tobias Billström, född 1973, är. Som försvar för att han inte betalt TV-licens på de tio år som gått sedan han flyttade hemifrån anförde han ”ungdomligt oförstånd”. OK, det kan man till nöds gå med på. Men jag har svårare att svälja att det är meritgrundande för att bli minister i en borgerlig regering att vara ung och oförståndig.

Ove Heimfors

Skriv en kommentar