Nyheter

Stoppa repressionen mot HDP – frige Alp Altinörs!

free-alp

Vänsterpartiet i Uppsala län är oroade över utvecklingen i Turkiet där presidenten Erdogan blir allt mer auktoritär. Den 20 maj beslutade den turkiska parlamentet att ta bort immuniteten för 55 av HDP:s 59 folkvalda parlamentariker som nu riskerar långa fängelsestraff. Åtalen är uppenbart politiska och de anklagas för att ha fört propaganda för en terrororganisation samt för förolämpning av presidenten. Vänsterpartiets riksdagsledamöter är faddrar åt 21 HDP parlamentariker för att visa sitt stöd och solidaritet.

I många kurdiska städer har det varit undantagstillstånd och många delar av städerna har jämnats med marken då militär och polis invaderat städerna. Många kurder i Turkiet är idag interna flyktingar då de inte har några hem att återvända till.

Allt sedan Erdogan kom till makten har tiotusentals politiskt aktiva, journalister, advokater, människorättsaktivister, kvinnor, barn med fler fängslats. Erdogan gör nu det som militären hade gjort om de hade lyckats med militärkuppen. Den sker nu istället en ”civil kupp” där över 23 000 personer har arresterats, mer än 80 000 har blivit av med sina arbeten, flera hundra medier har stängts och flera fackförbund har förbjudits.

Det är uppenbart att president Erdogan använder kuppförsöket 15 juli (som HDP omedelbart fördömde) som en förevändning att slå ner all opposition och undanröja kurder. Efter kuppen har regimen inlett en reaktionär offensiv där mänskliga fri- och rättigheter åsidosatts i hela landet. Med fängslandet av Altinörs och avsättandet av de folkvalda borgmästarna har repressionen mot vänstern nått en ny nivå.


Fredag 9 september arresterade man HDP:s vice ordförande Alp Altinörs för att han ska ha deltagit i en begravningsceremoni av en HDP politiker som var en av de 102 offren i terrorattentatet i Ankara som IS utförde 10 oktober förra året. Under polisräden konfiskerades även HDP-rapporter som visar på den turkiska statens förstörelse av flera kurdiska städer.

Söndag 11 september omringade polis och militär 24 av DBP:s kommuner med pansarfordon och tog över kommunhusen med våld och ersatte folkvalda borgmästare med statens guvernörer och distriktsguvernörer.

Om omvärlden inte agerar kommer all opposition att tystas och den enda rösten som kommer höras från Turkiet kommer vara Erdogans egna röst!
Man kan inte ha ett flyktingsavtal med ett land som dagligen kränker de mänskliga rättigheterna.

Vänsterpartiet i Uppsala län vill att
-Turkiet omedelbart stoppar angreppen mot HDP och friger Alp Altinörs!
-Regeringen Löfven fördömer repressionen mot HDP och agerar för att demokratiska fri- och rättigheter efterlevs!

-Sverige och EU bryter flyktingsavtalet med Turkiet!

 

Vänsterpartiet Uppsala läns distriktsstyrelse 17 september 2016

 

Manifestera ditt stöd på måndag 19 september kl 18-19, Stora torget, Uppsala.

Skriv en kommentar