Nyheter

Förtrycket i Turkiet hårdnar alltmer

Uttalande av Vänsterpartiet Uppsala läns distriktsstyrelse med anledningen av sitautionen i Turkiet

I samband EU-avtalet med Turkiet som innebär att EU bistår med pengar mot att Turkiet inte släpper igenom flyktingar till EU blundar omvärlden för de övergrepp som sker mot landets kurder. Sedan i juli förra året har flera städer invaderats med militär och utegångsförbud införts i flera omgångar, vilket lett till att civilbefolkningen inte haft tillgång till bland annat el och vatten.
 Städer har jämnats med marken av militärens bomber och flera kurdiska medier har rapporterat att militären även använt sig av kemiska vapen, civilbefolkningen främst kvinnor och barn har mördats.
Immuniteten hos partiet HDP har tagits bort vilket innebär att 46 av 59 HDP-ledamoten riskerar långa fängelsestraff anklagade för terrorkopplingar. Allt detta sker framför ögonen på EU:s politiker och ledare, som väljer att blunda för Turkiets övergrepp pga. flyktingavtalet.

Vänsterpartiet i Uppsala län är oroad över utvecklingen och befarar att kriget kommer att eskaleras än mer om inte EU slutar titta bort från det allt hårdare förtryck som tagit vid gentemot kurderna i Turkiet.

Turkiet använder terrorkortet för att legitimera sitt krig mot Kurderna, därför anser Vänsterpartiet att EU borde ta bort PKK från sin godtyckliga lista över så kallade terrorgrupper, genom en sådan aktion banar man också vägen för en fredsprocess på lika villkor.

Skriv en kommentar