Nyheter

Överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse

Vänsterpartiet och den S-ledda regeringen har gjort en överenskommelse om vinster i välfärden. En seger för välfärden, kallar Jonas Sjöstedt överenskommelsen.

Överenskommelsen innebär att skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten. Den presenterades på en pressträff i riksdagen av Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Stefan Löfven och Gustav Fridolin.

Ulla Andersson har lett Vänsterpartiets förhandlingsgrupp och hon var glad när hon presenterade innehållet:

– Vi är mycket nöjda med att vi nu är överens om att skattemedel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten.

Kravet på återinvestering ska omfatta skola inklusive förskola, äldreomsorg, d.v.s. hemtjänst och äldreboende, vård (sjukhus och primärvård) samt HVB-hem. Det ska läggas en proposition om detta under 2016.

– Denna uppgörelse innebär verklig förändring för barnen i skolan, de äldre i omsorgen och de sjuka i vården. Nu kan vi få bort vinstslöseriet och bygga en välfärd att lita på, sa Jonas Sjöstedt.

Här kan du läsa hela överenskommelsen och här ett pressmeddelande som sammanfattar den.

Skriv en kommentar