Nyheter

Vänsterpartiet vill ha gratis kollektivtrafik i Uppsala län

Jonas

Vänsterpartiet presenterar idag en statlig satsning på avgiftsfri kollektivtrafik i Uppsala län. Reformen är ett försök där Uppsala tillsammans med Örebro län ska pröva effekterna av avgiftsfri kollektivtrafik.

Jonas Sjöstedt berättar om förslaget:

– För att klara klimatet måste fler ställa bilen och åka kollektivt. Därför vill vi göra storskaliga försök med avgiftsfri kollektivtrafik och vi börjar med Uppsala och Örebro. Visar det sig lyckat ska reformen spridas så att fler svenskar får tillgång till avgiftsfri kollektivtrafik. Det är bra för klimatet men är också en fråga om rättvisa och ökad frihet. Ingen ska hindras från att resa kollektivt för att man inte har råd.

Staten ska ersätta landstingen för de uteblivna biljettintäkterna och bidra med resurser till fordon och förare. Även medel till forskning och utvärdering ska tillföras. Reformen ska påbörjas i juli 2015 och kostar sedan 1,45 miljarder kronor per år i fyra år, detta för Uppsala och Örebro län tillsammans.

Emma Wallrup, förstanamn på riksdagslistan för Vänsterpartiet i Uppsala län kommenterar:

– Detta förslag är välkommet. Uppsala län når inte målet om fördubblat antal kollektivtrafikresenärer med nuvarande strategier och resurstilldelning. Det behövs nya grepp om vi verkligen ska ta fördubblingsmålet på allvar. Vi måste minska utsläppen de närmaste åren för att inte orsaka en farlig klimatuppvärming. Därför måste vi satsa stort på de hållbara transportslagen.

Jonas Sjöstedt besöker Uppsala imorgon, måndag, och håller tal utanför valstugan på Stora torget i Uppsala kl 13.00.

Läs mer om nyheten och se detaljerat underlag på Vänsterpartiets hemsida. Du kan också läsa om och lyssna på nyheten på Sveriges Radio Ekot.

Kopiera länk