EU

Frihandelsavtalet som sätter vinster framför demokrati

Frihandelsavtalet TTIP som förhandlas mellan EU och USA ser ut att bli en av de stora frågorna i EU-valet. Malin Björk, etta på Vänsterpartiets EU-lista, berättar mer.

Vad handlar det här avtalet om?

– EU och USA förhandlar om ett frihandelsavtal, det så kallade TTIP-avtalet. Som det ser ut nu kommer det att innehålla väldigt problematiska saker, bland annat det som i avtalet kallas för investeringsskydd. Det innebär att företag skulle kunna stämma stater om staterna ändrar lagar och regler så att vinsterna blir mindre än planerat. Vi måste se till att det inte blir verklighet.

Vad skulle det innebära i praktiken?

– Ta till exempel frågan om vinster i välfärden. En majoritet av svenskarna vill förbjuda det. Men om vi skulle göra det så skulle det amerikanska riskkapitalbolaget som äger Carema/Vardaga att få mindre vinster än vad de planerade när de investerade. De skulle då kunna stämma Sverige och ärendet skulle avgöras i en internationell specialdomstol.

– Så har det gått när länder har haft avtal med liknande bestämmelser. När Slovakien ville bli av med vinstintresset i sin sjukförsäkring så stämdes de av ett holländskt försäkringsbolag. Och bolaget vann! När Australien ville begränsa rökning blev de stämda av Philip Morris. Vattenfall har stämt Tyskland eftersom de vill avskaffa kärnkraften. Det här avtalet skulle öppna upp för de amerikanska storföretagen att stämma Sverige och det kan vi inte acceptera.

Men behövs det inte ett skydd för investeringar?

– Det är inte så att multinationella företag är rättslösa idag, det finns redan gott om skydd. Både USA och länderna i EU har nationella rättssystem som kan lösa eventuella konflikter. Att använda dem är bättre än att överlåta det på specialdomstolar med bristande insyn.

Finns det andra problem än att företag kan stämma stater?

– Ja, de så kallade handelsbarriärer som avtalet ska minska handlar ofta om att lagar och regler skiljer sig åt mellan olika länder. Det kan vara sådant som fackliga rättigheter, miljökrav och konsumenträttigheter. Det finns en risk att de pressas tillbaka när vi ska anpassa oss efter USA och att det blir svårare i framtiden att föra en bra politik på de här områdena.

Är Vänsterpartiet emot alla handelsavtal?

– Nej, vi är övertygade om att frihandel går att förena med demokrati, ordentliga miljökrav och försvar av välfärden. Men vi är emot avtal när de är skrivna så att företagens vinster alltid kommer först.

Går det här att göra något åt?

– Absolut. Innan det blir något avtal måste EU-parlamentet godkänna det och det sker först efter EU-valet. Så det är väljarna som bestämmer. Vänsterpartiet kommer inte att acceptera ett avtal som sätter företagens vinster framför demokratin.

 

11 april 2014 debatterades frihandelsavtalet TTIP i riksdagen mellan Jonas Sjöstedt, Jens Holm och handelsminister Ewa Björling.

Skriv en kommentar