Nyheter

Historiskt beslut mot prostitution i Europaparlamentet

Idag beslutade Europaparlamentet att ställa sig bakom en rapport om att motarbeta prostitution och som erkänner den Nordiska modellens effektivitet i att bekämpa prostitution och trafficking. Vänsterpartiet välkomnar beslutet och hoppas att det ska hjälpa regeringar och organisationer både i och utanför Europa.

– Prostitution är våld mot kvinnor. Om vi vill nå jämställdhet måste vi se att en progressiv syn på kvinnors sexualitet går hand i hand med att stoppa handeln med kvinnors kroppar. Idag säger Europaparlamentet att kvinnor inte är till salu, säger Mikael Gustafsson, Europaparlamentariker (V), och ordförande i Europaparlamentets Jämställdhetsutskott.

Rapporten som kommer från Jämställdhetsutskottet är inte lagstiftande men utgör ett opinionsbildande yttrande. Trots att den blev något urvattnad jämfört med utskottets förslag är det en stor dag. Det alternativa förslaget från de liberala och gröna grupperna som förespråkar prostitution röstades ner med stor majoritet.

– Detta är resultatet av långsiktigt jämställdhetsarbete. Vänsterpartiet har arbetat hårt för att vända opinionen i den här frågan. För tio år sedan hade detta aldrig hänt. Det är otroligt positivt att vi idag har en majoritet mot prostitution, står upp för kvinnors rättigheter och sätter stopp för prostitutionsmarknaderna i Europaparlamentet, säger Malin Björk, Förstanamn på Vänsterparties lista till EU-valet.

Information och frågor:

Mikael Gustafsson: +46 (0)70 586 76 51

Malin Björk: +32 (0)47 495 04 60

Amanda Åhall, Pressekreterare: +32 (0)48 497 48 69

Skriv en kommentar