Nyheter

Åtstramningspolitik utan vetenskaplig grund

Mikael Gustavsson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Mikael Gustavsson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

– Detta är ytterligare en spik i kistan för högerns argument om att det bara finns ett sätt att lösa krisen. I verklighten bygger dock åtstramningspolitiken inte alls på forskning utan på en nyliberal ideologi, säger Mikael Gustafsson,Europaparlamentariker (V)

De nya rön som ekonomerna Michael Ash, Thomas Herndon och Robert Pollin nu kommit med i sin rapport, publicerad på University of Massachusetts Amherst, visar att grunden för EU:s katastrofala åtstramningar i t.ex. Grekland och på Irland och vår egen finansministers politik i Sverige alltså inte längre kan hänvisas till att vara vetenskapligt underbygd.

– Däremot finns det mycket forskning som visar att jämlika samhällen mår och fungerar bättre; ekonomiskt, socialt och hälsomässigt. Det är den politiken vi alltså borde följa, med satsningar på samhället istället för utförsäljningar och nedskärningar, säger Mikael Gustafsson.

Skriv en kommentar