Okategoriserade

Reflektioner från aktiemarknaden

Och aktiemarknaden föll, kunde man läsa i bladet härförleden. Och så vaddå? Om aktierna stiger ett bra tag kommer de som som köpte i början av uppgången vilja hämta hem sina vinster och då säljer många och då faller kurserna. Jag tror att de flesta aktiekurser fortfarande i grunden är övervärderade eftersom den våldsamma inflödet av fräscha pengar från pensionsuppgörelsen. Premiedelarna skulle återinvesteras på börsen via olika fonder och kurserna steg och steg tills de proppmätta kunde ta hem sina vinster.
Och de vanliga människorna som satsat sina fondandelar i premiesystemet på vanliga aktier kunde se sina tillgångar sjunka och sjunka i värde.
I grunden aktiesystemet ett smart system för att samla ihop ett kapital från olika personer som då inte behöver satsa myckat var och en, men tillsammans kan man bilda ett stort kapital för en satsning av något slag. Idag är allmänna pesnionsfonder en av de största ägarna av aktier i världen, men det är ett herrelöst kapital som flyter omkring långtifrån all påverkan från dem som betalat in till systemen. Styrningen har överlåtits till finansiella experter som placerar fondernas medel.

I Sverige har man dessutom ett system med A och B aktier där A-aktier är värda mer när man röstar på bolagsstämmorna. Därför kan ett ganska litet finanskapital i Sverige styra större delen av det svenska näringlivet som C H Hermansson visat i sina böcker om den svenska kapitalismen.

De fåniga ickenyheterna om ekonomi som SVT och andra TV-kanaler ägnar sig åt med dagliga kursrapporter är rent trams som ska stärka oss i tron om marknaden och dess mekanismer. Mera matnyttigt vore ju att rapportera om intressanta nya teknikföretag man skulle kunna ge ett litet riskkapital eller om ett bra företag värderas under sitt substansvärde. Substansvärdet för ett företaget är värdet som företaget har i sig i form av tillgångar i olika former som till exempel byggnader och maskiner. Men många multinationella företag värderas mera efter sin förmåga att växa och dra hem vinster till sina ägare.
Men någon väsentlig information av ekonomisk betydelse lär du inte få via teveburken. Möjligen via Sverkers konsumentprogram då.

Hänsynen till ägarnas kortsiktiga vinstintresse kan ibland vara rent av skadlig för företagets långsiktiga tillväxt. I Kanda har man framgångsrikt bildat regiional fonder som hjälper lokala intressen med företagsbildning och företagsköp. Det har visat sig att något som storkapitalet inte är intreserat av att driva vidare överlever och till och med kan växa när man satsar på det lokala/regionala planet.

Ibland skryter kapitalet med att det är de som tar risker, men för stora företagen är allt risktagande väldigt otäckt, det kan gubevars minska den planerade årsvinsten. Så ofta finner man i kommunerna. landstingen och staten att man själv får sätta in stålarna eller sträcka ut handen till kapitalet för att få igång nya saker. Vårt bredsbandsbyggande som ett exempel hade inte fått mycket fart om inte kommunala energibolag drivit på.

Seppo Laine
ombudsman (v)

Skriv en kommentar