artikel

Ett enat parti

I onsdags var det min första dag som nytt kommunalråd för vänsterpartiet. Rivstart, började direkt med förmöte inför kommunstyrelsen och sedan var det kommunstyrelse hela dagen.
Hann inte med något annat än möten den dagen. Andra dagen var det möten till framåt eftermiddagen och hela eftermiddagen gick åt till att få fart på dator, e-mail, telefon och andra praktiska saker. Fredag var det möte igen nästan hela förmiddagen och sedan var jag tvungen att gå tidigt för att hinna till Södertälje för att uppvakta Staffan Norberg, en f.d. arbetskamrat, på 50-årsdagen.

Staffan är vänsterpartiets kommunalråd i Södertälje och en av de vänsterpartister som pressen brukar kalla ”förnyare”. Det gjorde hans öppna hus till mer än bara en födelsedagsuppvaktning, det blev lite av vilka kommer dit och vilka gör det inte. Bortsett från vänner och officiella uppvaktningar, som Assyriska FF, Södertälje SK, nämnder och styrelser i Södertälje, kom ett flertal kommunalråd och andra vänsterpartister med tunga uppdrag. En viss övervikt för dem som pressen brukar lyfta fram som ”förnyare” men också flera andra, bl.a. Lasse Ohly. Andra uppvaktare var Gudrun Schyman och Margó Ingvardsson, som hade med sig namnlistor för sitt nya parti vänsterdemokraterna utan att få med sig en enda underskrift.

Förhoppningsvis var denna födelsedagsfest en föraning om framtiden. F! (här representerat av Gudrun) går tidigt utan att göra något väsen av sig, vänsterdemokraterna pratar men får inget större genomslag, vänsterpartiet begraver gammalt groll och går vidare.

Vänsterpartiet Storstockholm hade sin valkonferens i helgen, även den visade att partiet går vidare. Valberedningen hade lagt ett förslag till riksdagslista där bl.a. Staffan Norberg och Tasso Stafilidis hade ställts utanför. Tasso har tidigare bott i Malmö och sitter i riksdagen på Malmömandat. Valberedningen menade att Tasso inte var känd i Stockholm. Varför valberedningen valt att ställa Staffan utanför listan vet jag inte men det hänger förmodligen ihop med hans ”förnyar”-etikett. På valkonferensen valde ombuden att placera Tasso på 13:e plats och Staffan på 25:e. Jag tror att valkonferensen gjorde en bättre bedömning än valberedningen. Tasso är partiets största hbt-profil och Staffan är populär i Södertälje, utan honom på listan hade det varit stor risk att många Södertäljebor valt att inte rösta på vänsterpartiet i riksdagsvalet. ”Det är ett valvinnargäng som har röstats fram. Det speglar bredden och mångfalden i partiet”, var Lars Ohlys kommentar till listan. (Han toppar den såklart.)

Till skillnad från Stockholmsdistriktet har vi en rådgivande medlemsomröstning i Uppsala. Det tycker jag är mycket bättre eftersom det i förväg ger en bild av vad medlemmarna vill. Kanske kommer vi Uppsalabor att dominera och länets kandidater hamna långt ned men då kommer en klok valberedning att se till att alla kommuner finns representerade. Den bredd och mångfald som vi har i Uppsala län kommer att synas på vår riksdagslista, det är jag övertygad om.

Jag hade tänkt skriva om min första vecka som kommunalråd men tyvärr hände det inte så mycket. Folkpartiets motstånd mot en utbyggnad av Fyrishov undantaget. Istället blev det en betraktelse över det vänsterparti som den borgerliga pressen kallar splittrat men, vilket inte minst helgen har visat, är enat.

Ilona Szatmari Waldau, nytt kommunalråd i Uppsala

Kopiera länk