Okategoriserade

Den politiska kartan förändras.

Mitt i julstöket, nytt år och alla måsten är det lätt att glömma det som verkligen betyder något. Att bry sig och visa omtanke eller att glädjas med Evo Morales, Mas och Vänstern i Latinamerika, till exempel.
Det är en seger för socialismen att Latinamerika som kontinent håller på att bevisa att det går att ta makten även under fredliga och demokratiska former. (För att förändra grundstrukturerna i samhället). Vi har nu Venezuela, Brasilien, Chile, Uruguay, Argentina och Bolivia med mer eller mindre progressiva regeringar efter år av blodiga diktaturer.
Vänsterpartiet måste våga försvara dessa länders rätt till självbestämmande och att USA:s interventioner i området inte utvecklas till regelrätta invasioner.

En hel kontinent gläds åt denna seger. Latinamerika som har haft det extra svårt. Jag gläds med att Evo Morales vann och att han besökte Kuba som första land som vald president, en politisk markering av Bolivias nya utrikespolitik, en förändring som kommer att gynna de mest fattiga i Bolivia. En förbättrad hälsovård och utbildning för miljoner människor, som kanske hade förlorat hoppet om att en bättre värld kunde vara möjligt.
Hans nya regering har en ny och tydlig inriktning av den ekonomiska politiken, höja och införa en ny skatt för de rika!
Därför blev firandet av det nya året, för mig och min familj, och vännerna från Latinamerika, (trots avståndet och kylan i Sverige), fylld av hopp och glädje. Ponchos med färgglada färger förenade oss till charangos, för framtiden och för att det ska ständigt finnas ljus i mörkret.

Inget land i Latinamerika har en så stor andel indianer som Bolivia. Ändå har landet sedan den spanska erövringen styrts av den vita eliten. Bolivia fick för första gången en aymaraindian som president, Evo Morales som vill lyfta ursprungsbefolkningen från fattigdomen.

Min ung Latinamerika kräver i dag att USA måste acceptera att fria val kan leda till vänsterregeringar, som kan experimentera med olika former av demokrati och statlig styrning.

Aymaras, quechuas, chiquitaos och guaraníes! För första gången blev de president!
En historisk händelse för min kontinent och hela världen! Por una America unida!

En stolt Jeannette!

Skriv en kommentar