Okategoriserade

Uppsalapolisen blundar för prostitution

Stockholmspolisens stora bordellrazzia den 15 februari avslöjade att kvinnor tvingats sälja sex även i Uppsala. Riksdagsledamoten Jonas Wikström (v) tycker att Uppsalapolisens okunskap är pinsam och kräver att polisen prioriterar arbetet med kvinnohandeln.
– Det är pinsamt att det krävs en insats från Stockholmspolisen för att avslöja bordellverksamhet i Uppsala, menar Jonas Wikström. Prostitutionen är inte bara ett storstadsfenomen. Om det inom Uppsalapolisen finns någon naivitet kvar på den punkten är det problematiskt.

Uppsalapolisens kommentar i UNT 22/2 ger intryck av att man helt och hållet blundar för prostitutionen.

– Att försvara okunskapen med att man inte får några ”konkreta tips från allmänheten” är nonchalant och upprörande, säger Wikström. Naturligtvis går det att bedriva offensiv spaning mot kvinnohandeln.

Socialstyrelsens kartläggning 1998 och 1999 konstaterar prostitution i Uppsala. Sedan dess talar både spridda uppgifter i massmedia – senast i november 2004 om sexköpen på ett hotell i staden – och vittnesmål från privatpersoner för att könshandeln pågår ostört i Uppsala.

– Enligt regeringens regleringsbrev till Rikspolisstyrelsen ska de lokala polismyndigheterna under 2005 ”ägna särskild uppmärksamhet” åt sexualbrott, säger Wikström. Det har inte fått något avtryck i verksamhetsplanen för polismyndigheten i Uppsala län. Här gör man tyvärr helt andra prioriteringar.

– Vänsterpartiet i Uppsala krävde redan 2004 en kartläggning av den lokala könshandeln. Låt bordellrazzian bli väckarklockan som sätter igång det arbetet nu, uppmanar Wikström.

För ytterligare kommentarer, kontakta:
Jonas Wikström, riksdagsledamot, 0706-53 60 27
Matti Kataja, pressekreterare, 0709-28 30 10

Vänsterpartiet Uppsala uppmärksammade frågan i ett uttalande på sitt årsmöte 2004. Nedan följer det uttalande man tillkännagav då.

Bekämpa trafficking

Sexhandeln ökar i Sverige och är inte bara ett storstadsproblem. Vi i Vänsterpartiet Uppsala anser att socialtjänst och polis måste ta sitt ansvar vad gäller att kartlägga sexhandelns omfattning i Uppsala, samt att med kraft bekämpa den.
Sexhandel är ett maktmissbruk som fråntar kvinnor och barn rätten till ett självständigt liv, sin kropp och sexualitet.
Den måste stoppas nu.

Vänsterpartiet Uppsalas årsmöte 8 februari 2004

Skriv en kommentar