Vård och omsorg

Facken har rätt!

Neil Ormerod, regionråd Vänsterpartiet


Nyligen mottog samtliga politiska partier i Region Uppsala ett brev från en rad fackförbund. I brevet frågar man varför regionen i åratal har underfinansierat vården. 

– Vi ställer oss samma fråga, säger Neil Ormerod, regionråd för Vänsterpartiet. Vi har under lång tid drivit på för mer resurser i vården. Men både socialdemokratiskt och borgerligt ledda regionstyren har tyvärr bidragit till en utarmning av vårdens resurser.  

Facken pekar på hur bristen på resurser leder till dålig arbetsmiljö, svårigheter att rekrytera personal, längre väntetider för patienter och i vissa fall undermålig vård. Vänsterpartiet kan inte annat än hålla med.  

– Vänsterpartiet har tidigare föreslagit att Region Uppsala ska utreda hur underfinansiering och sparkrav påverkat vården när det gäller till exempel bristen på vårdplatser. Men vi har varit ensamma om det i politiken, säger Neil Ormerod.

Vänsterpartiet ser positivt på olika sätt att frigöra resurser till vården, exempelvis genom att ta tillbaka mer vård i egen regi.  

– Men vården behöver mer resurser. Det går inte bara att fixa och trixa med befintliga medel. Det är stora hål som måste lagas om vi både ska kunna erbjuda en bra arbetsmiljö för personalen och en god vård i rätt tid för patienterna, säger Neil Ormerod.

Kopiera länk