Vård och omsorg

Slopa gräddfilerna inom vården!

”Vi garanterar att du inom sju arbetsdagar får träffa en specialistläkare och inom max 20 dagar opereras vid behov. Skulle vi inte hålla vårt löfte får du 1000 kronor i ersättning per dag som passerar vårdgarantitiden.”

Photo by Piron Guillaume on Unsplash

Så beskriver ett av de större försäkringsbolagen i Uppsala län sina sjukvårdsförsäkringar. För oss vanliga är vårdgarantin 90 dagar för specialistbesök och operationer som inte är akuta. Många gånger överskrids den tidsgränsen. Region Uppsalas väntetider är rekordlånga. Och har blivit längre i pandemins spår. Privata sjukvårdsförsäkringar gör det möjligt för den som har råd att köpa sig förbi vårdkön. 

Hälso- och sjukvårdslagen i Sverige ska garantera att vård ges efter behov. Den som är i störst behov av vård ska prioriteras först. Men när en vårdmottagning blandar försäkringskunder med vanliga patienter går de som betalar mest först, oavsett behoven. Egentligen är det självklart. Det är inget som sker i det fördolda. Det är själva affärsidén med en sjukförsäkring. 

Dock är det få som anar hur långt utvecklingen har gått i det en gång så jämlika Sverige. Det blev ett uppvaknande för mig för något år sedan när Dagens Nyheter gjorde ett reportage som visade hur vanligt det är för privata vårdgivare att låta patienter med privat sjukförsäkring gå före i vårdkön. Samtidigt hade samma vårdföretag misslyckats med att ge vård i tid för patienter som remitterats från regionen. De struntade i den offentliga vårdgarantin men följde försäkringsbolagens tidsgränser.

Med den bakgrunden lämnade Vänsterpartiet in en motion om att vårdgivare som har vårdvalsavtal med Region Uppsala inte ska få ta emot försäkringspatienter. Det är en återgång till regeln som gällde i hela Sverige före 2006: ett förbud mot vårdgivare att blanda privata och offentliga patienter. Invånare i Uppsala län ska kunna lita på att det är de medicinska behoven som styr vem som får vård, och inte plånboken. 

Tyvärr har vårt förslag inte fått gehör från partierna som styr i Region Uppsala (M, KD, L, C och Mp)I svaret till vår motion, som behandlas vid nästa regionfullmäktige 6 oktober, konstateras att det är viktigt att hälso- och sjukvårdslagen följs. Men man är inte beredd att lyfta ett finger för att se till att så verkligen sker. 

Inte heller är de intresserade av att undersöka hur det ser ut hos oss.  Finns samma problematik i Region Uppsala kring försäkringspatienter som får gå före i kön som DN:s granskning pekade ut i Region Stockholm? 

Det finns en påtaglig ovilja att ta i de här frågorna bland stora delar av Sjukvårdsverige. Möjligen på grund av hur de privata bolagen har nästlat in sig i byråkratin. Dock har myndigheten Vårdanalys konstaterat att det finns skillnader i väntetider mellan försäkringspatienter och andra patienter som sannolikt inte är medicinskt motiverade. Trots det slår det politiska styret i Region Uppsala ifrån sig riskerna med att vårdgivare tar emot både försäkringspatienter och regionpatienter. 

Vänsterpartiet vill kunna lova länsinvånarna att Region Uppsala följer hälso- och sjukvårdslagen. Vi vill att alla ska ha rätt till en god vård som ges i rätt tid. Vården ska vara solidariskt finansierad och varenda krona vi avsätter ska användas till just vård och inget annat. 

Privata sjukvårdsförsäkringar står för motsatsen. De slår in kilar mellan de som kan teckna en försäkring och de som lämnas utanför. Vi vill inte bidra till deras framväxt genom vårdvalsavtal som gör att företag kan ta emot försäkringspatienter i lokaler som sponsrats av Region Uppsala. Framför allt vill vi inte riskera att det sker på bekostnad av regionens patienter. Det är särskilt illa att det får pågå samtidigt som våra egna sjukhus, Akademiska och Lasarettet i Enköping, får kämpa med nedskärningar och pressade arbetsmiljöer. Slopa gräddfilerna i vården!

Neil Ormerod, regionråd Vänsterpartiet

Kopiera länk