Jeannette Escanilla

Riksdagskandidat plats 3

Jeannette Escanilla

Ålder: 57 år

Bor: I hyreslägenhet i Uppsala

Sysselsättning: Riksdagsledamot sedan 7 juni 2018, stolt över att vara den första invandrarkvinnan från Vänsterpartiet Uppsala län i Sveriges Riksdag.Annars jobbar jag som kommunikatör på CEMFOR, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Uppsala universitet.

Varför engagerade du dig i Vänsterpartiet?

Jag blev vänsterpartist för att jag tror på människan och på en bättre värld för oss alla. Den svåra vägen som ensamstående mamma till 5 barn och kvinna född i ett annat land, Chile, har präglat min kamp för kvinnors rättigheter. Behovet att finnas ute i verkligheten för att driva frågor som kan göra skillnad och skapa förändringar, hjälpa människor när någon behöver hjälp, kämpa för att alla människor behandlas med respekt och får lika möjligheter. Min dröm är ett samhälle som präglas av medmänsklighet, solidaritet och rättvisa, där är Vänsterpartiet det klara valet.

Vilka frågor och konkreta reformer vill du driva i riksdagen?

Kampen mot den strukturella rasismen och för demokratin. Min kamp för mänskliga rättigheter, rättvisa och ett mer jämlikt samhälle vägleder mig i allt mitt aktiva arbete för att skapa de förändringar som krävs för ett mänskligare och mer rättvist Sverige.

Konkreta frågor/reformer jag kommer att driva är bl a att stärka kvinnors rättigheter, t ex kvinnors ställning på arbetsmarknaden. De ekonomiska orättvisorna måste bort!

Att lagen om diskriminering och hets mot folkgrupp efterlevs och tydliggörs, försvara asylrätten och bidra till de reformer som krävs för de akuta klimatomställningar vi ser behövs idag.

Vad gör du när när du inte sysslar med politik?

Jag umgås gärna med min familj, min barn och mina 3 barnbarn. Men jag träffar också vänner och engagera mig i solidaritetsorganisationer.

Är det något annat du vill berätta?

Jag känner stor oro för det som kan hända efter valet, om rasism och nazism får breda ut sig får vi ett hårt och kallt samhälle. Då kan det kan ta långt tid att reparera vårt land. Därför har jag valt att engagera mig i sociala rörelser, som t.ex. Refugees Welcome och Ship to Gaza, vilket jag anser är viktigt om man ska föra medborgarnas talan.