Charlotta Bjälkebring Carlsson

Riksdagskandidat plats 5

Charlotta Bjälkebring Carlsson

Ålder: 58 år

Bor:  Nyckelby som ligger på landet utanför Bålsta tätort.

Sysselsättning: Arbetar i Håbo kommun med olika typer av samverkansfrågor och social hållbarhet.

Varför engagerade du dig i Vänsterpartiet?

Det var under kärnkraftsomröstningen som jag var engagerad i linje 3. Långt före dess kände jag en stark vrede över den ojämlikhet jag såg i det bostadsområde jag växte upp i, Farsta på 60 och 70 talet. Den vreden gjorde att jag började ta reda på mer. Vänsterpartiet är rätt val för en person med hjärtat till vänster.

Vilka frågor och konkreta reformer vill du driva i riksdagen?

Staten måste se till att alla kommuner satsar på förebyggande verksamhet för ökad trygghet och jämlikhet. Det krävs både mer statsbidrag till kommunerna och lagstiftning att säkerställa goda förutsättningar i hela landet. Människor ska ges möjlighet till utveckling, kulturell verksamhet, föreningsliv, bildning, sport och fritid. En särskilt viktig fråga är att det finns kulturskolor för alla barn i varje svensk kommun. Alla verksamheter som är bekostade av skattemedel och riktar sig till barn och unga bör vara HBTQ certifierade.

Vad gör du när när du inte sysslar med politik?

Jag hämtar kraft i naturen. Jag gillar att vara ute i trädgården eller att snickra och måla på huset. Jag tycker om att laga mat från grunden och använder det jag odlar och de ägg jag får från mina hönor i matlagningen. En viktig del av mitt liv handlar också om konst, kultur och att sjunka i kör. Jag besöker också ofta min stuga i Estland där min mor växte upp.

Är det något annat du vill berätta?

Jag vill vara med att bidra till utvecklingen av vår politik. För mig ligger jämlikhetsfrågor och yttrandefrihet varmt om hjärtat. Den erfarenhet jag har, bland annat som riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson för partiet mellan åren 1995 – 2002, tror jag kan vara till nytta i det parlamentariska arbetet.