artikel
Lasarettet i Enköping

Blågröna nedskärningar slår mot lasarettet i Enköping

Lasarettet i Enköping”Vissa pass får man springa snabbare, och snabbare och snabbare för att hinna med”.   

Citatet är från en sjuksköterska på lasarettet i Enköping som nyligen intervjuades i SVT. Det illustrerar situationen för många vårdanställda. Just nu pågår heroiska arbetsinsatser över hela landet för att bekämpa Covid 19.

Samtidigt, mitt under århundrades pandemi, kan vi läsa om att lasarettet drabbas av neddragningar. (E-P 10/1-21)

Det kommer inte som en överraskning. Redan i juni varnade Vänsterpartiet för att de blågrönas hälso- och sjukvårdsbudget var otillräcklig. I september väckte jag en fullmäktigedebatt om konsekvenserna för lasarettet. Då drog de blågröna undan ett hot om köp av privatröntgen som skulle ha slagit hårt mot lasarettets ekonomi. Men neddragningar på 20 miljoner kronor eller 3,9 procent av lasarettets hela budget kvarstår.

Nedskärningar framställs ofta som oundvikliga. Men det hade varit fullt möjligt att på politisk nivå göra andra val. Vänsterpartiet lade en finansierad budget med en treårsplan för att komma till rätta med Akademiska sjukhusets underskott och med stärkta resurser till Lasarettet i Enköping. Bland annat för att utveckla lasarettets uppdrag att specialisera sig inom vissa kirurgiska områden.

Vi har föreslagit att en del av statsbidraget som Region Uppsala fått för att hantera vårdskulden som uppstått under pandemin, skulle användas till ett försök på sex timmars arbetsdag på lasarettets operationsavdelning. Modellen vi föreslagit är inspirerad av ortopedens kirurgiska avdelning vid Mölndals sjukhus där personalen har kortare arbetstid. Genom att utnyttja operationssalarna bättre, med arbetspass på sex timmar i stället för åtta, lyckades Mölndal effektivisera vården samtidigt som personalens välmående ökat. På det sättet kan mer vård utföras på lasarettet istället för Akademiska. Det är ett alternativ till de blågrönas iver att lägga ut alltmer av sjukvården på privata företag.

Pandemiåret borde få bli avstamp för något nytt. En stark offentlig sjukvård med personal som mår bra klarar kristider bättre. Lasarettet är i dag välfungerande och spelar en viktig roll för Region Uppsala. I stället för nedskärningar borde det ges möjlighet att ta hand om de vårdköer som växt i pandemins spår. Vårdpersonal, som i många fall gjort stora uppoffringar, förtjänar mer än applåder. Att satsa på personalen är en nyckelfråga för att komma till rätta med vårdköerna. Men för det krävs resurser och politiker som prioriterar vården och välfärden.

Neil Ormerod
Regionråd Vänsterpartiet Region Uppsala

(Denna text publicerades först som debattartikel i Enköpings-Posten 22 januari 2021.)

Kopiera länk