Nyheter

Bryt samarbeten med Turkiet

Inatt greps det prokurdiska partiet HDP:s partiledare och nio andra parlamentariker i Turkiet.
– Vänsterpartiet fördömer Turkiets odemokratiska agerande och kräver att Sveriges utrikesminister skyndsamt kallar upp Turkiets ambassadör och därefter agerar för ett stopp för EU-förhandlingarna med Turkiet, säger Jonas Sjöstedt, som också är fadder åt Selahattin Demirtas, en av HDP:s två partiledare.

Nattens gripande sker i spåren av den misslyckade militärkuppen i somras och är kulmen på en alltmer oroande utveckling i Turkiet, där de mänskliga rättigheterna dagligen inskränks och kränks under president Erdogans auktoritära styre. Förutom den så kallade Gülen-rörelsen har det varit just HDP, landets tredje största parti, som varit måltavla för den turkiska regimens löst grundade anklagelser. Efter att det turkiska parlamentet valde att häva immuniteten för många av HDP:s riksdagsledamöter riskerade de även att ställas inför rätta, i de flesta fall för ”propaganda för terrororganisation”. Vänsterpartiets riksdagsledamöter och Malin Björk, EU-parlamentariker, visar därför sitt särskilda stöd genom att vara faddrar åt dem som riskerar åtal.
– För oss är det viktigt att i ord och i handling nu stötta alla de modiga kvinnor och män som står upp för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Vi viker inte från deras sida utan tänker göra allt vi kan för att de släpps fria, säger Jonas Sjöstedt.
– Vänsterpartiet vill att förhandlingar med Turkiet om EU-medlemskap ska läggas på is medan förhandlingar om visafrihet bör avbrytas. Efter nattens nya övertramp från Turkiets sida utgår jag också från att EU:s ledare äntligen vaknar upp och inser att det är stötande och ovärdigt att betala Erdogans regim som gränspolis, för att hindra flyktingar från Syrien och Irak att söka skydd i Europa.

Skriv en kommentar