Nyheter

Alla studenter förtjänar ett tryggt och bra boende

jonas-banner-till-webbIdag råder det stor brist på studentbostäder. För att öka byggandet av studentbostäder föreslår Vänsterpartiet nu att staten ska erbjuda förmånliga statliga lån till fastighetsägare.

Många av de studenter som nu ska börja sin utbildning har svårt att hitta någonstans att bo. Det råder underskott på studentbostäder i 27 av 43 högskolekommuner. För att möta efterfrågan skulle det behöva byggas minst 16 500 nya studentbostäder.

Bostadsbristen slår hårt mot studenterna, vars ekonomiska utrymme är begränsat. En del tvingas tacka nej till studieplatser för att de inte kan få tag i en bostad. Andra tvingas bo i dyra andra- och tredjehandskontrakt. De flesta är tvungna att arbeta vid sidan av studierna för att kunna betala hyran. Studenternas boendesituation skapar stress och tar fokus från studierna.

Vänsterpartiet vill att staten ska se till att få fart på byggandet av studentbostäder genom att erbjuda förmånliga statliga lån. Det är ett av Vänsterpartiets krav i höstens budgetförhandlingar med regeringen.

– Just nu kan staten låna pengar till mycket låg ränta. Vi vill utnyttja det tillfället och låta staten erbjuda dem som bygger studentbostäder förmånliga lån, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet föreslog i våras att staten ska låna ut 25 miljarder om året till fastighetsägare för att stimulera ett ökat byggande av hyresrätter. Nu föreslår Vänsterpartiet att 4 miljarder av dessa pengar ska öronmärkas för studentbostäder. Det skulle ge ytterligare 8 000 nya studentbostäder om året.

– Alla studenter förtjänar ett tryggt och bra boende med rimlig hyra. Högerns förslag om höjda hyror och sänkt standard ger inte fler studentbostäder. Vi kan bygga bort bostadsbristen, men då måste staten ta ett större ansvar, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget innebär att staten tar över delar av risken för att finansiera byggande av hyresrätter. Staten erbjuder topplån som ersätter större delen av byggbolagets egna kapital. Med statligt utfärdat topplån på 25 procent av investeringen återstår 5 procent för investeraren att skjuta till. Resterande 70 procent ska som idag finansieras av banksektorn. Ett villkor för att få ta del av lånen är att hyrorna har satts i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Läs mer om Vänsterpartiet bostadspolitik här

Skriv en kommentar