Nyheter

Vänsterpartiet vill inte sätta flyktingar i väntrum

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 12.09.24 em

Regeringen har idag valt att stänga dörren för Vänsterpartiet i samtalen om flyktingmottagandet. De har istället valt att gå Moderaterna till mötes i en väldigt restriktiv riktning. Avgörande var frågan om tillfälliga uppehållstillstånd.

Med anledning av regeringens uppgörelse med allianspartierna höll Vänsterpartiet idag en presskonferens i riksdagen.

Med på presskonferensen var Nooshi Dadgostar, som varit representant i förhandlingarna samt Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.

– Vi gick in i de här förhandlingarna för att vi vill att människor som kommer hit snabbt ska få trygghet att komma i arbete, få en bostad och börja bygga sina liv här. Men tillfälliga uppehållstillstånd som regeringen nu föreslår, löser inga som helst problem, tvärtom skapar det en rad problem. Det försvårar för människor att komma in i samhället. Den frågan har varit avgörande för vårt ställningstagande, sa Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets representant i förhandlingarna.

Sverige ska möta de stora utmaningar vi står inför med våra bästa sidor: välorganiserat och solidariskt. En grundförutsättning för en lyckad etablering är trygghet. Nu krävs insatser för att stödja kommunerna för att ordna bostäder och rusta människor för språk och arbete.

Vänsterpartiet har gått in i förhandlingarna om flyktingmottagande för att ta ansvar och hitta insatser som fungerar. Viktigast har varit att människor ska känna trygghet och snabbt etablera sig här och att asylrätten värnas.

I förhandlingarna har Vänsterpartiet fått gehör för vissa frågor. Viktigast har varit att kommunerna ska få förstärkningar. Fler kommuner ska låta uppföra bostäder för uthyrning till Migrationsverket samt att flyktingar ska få fler möjligheter till praktik. Det har också handlat om ett ökat antal kvotflyktingar och en utredning om lagliga vägar att söka asyl.

Men Vänsterpartiet anser att det krävs mer. Som krafttag mot övervinster inom asylboenden.

– Varenda skattekrona måste gå till flyktingmottagandet och inte ner i fickorna på Bert Karlsson och andra som tjänar grova pengar på boenden. Media har i omgångar avslöjat att det är bolagens vinstjakt som kostar både vad gäller boenden och ensamkommande flyktingbarn. Så mycket som varannan skattekrona har ibland gått till vinst, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet har också föreslagit ett nationellt program för mobila bostäder, effektiva insatser för jobb och vidgad familjeåterförening.

– Vi tycker det är bra att uppgörelsen innehåller extra pengar till kommunerna och det är bra att alla kommuner ska ta emot flyktingar. Vänsterpartiet har också varit beredda att kompromissa. Vi har varit beredda att sträcka oss långt. Vi har exempelvis inte ens direkt avvisat förslagen på RUT-utökningar, säger Nooshi Dadgostar.

Men Vänsterpartiet avvisar bestämt restriktiva åtgärder som tillfälliga uppehållstillstånd som gör situationen värre för redan utsatta människor på flykt.

Tyvärr har regeringen nu prioriterat att få till en uppgörelse med Moderaterna, ett parti som inte är intresserat av om lösningarna verkligen fungerar.

– Svenskt flyktingmottagande blir inte bättre av att människor som kommer hit sätts i ett väntrum, säger Nooshi Dadgostar. En sådan politik kan vi inte stå bakom. Det är dessutom en politik som gör integrationen dyrare och sätter mer press på Migrationsverket. Det är ingen politik vi behöver idag.

– Vi var beredda att kompromissa, men vi kan inte ställa oss bakom en politik som inte fungerar utan bara försvårar situationen.

Skriv en kommentar