Okategoriserade

Ett tungt resultat

Det är inte skoj när en, som man tycker själv, bra valrörelse ger så lite utdelning bland väljarna. Naturligtvis beror det på att Vänsterpartiet inte lyckats etablera sig bland de föreställningar som rör sig i folks huvuden tillräckligt väl. Men ändå tycker jag att det är rent märkligt att borgerligheten lyckats göra en ren promenadseger av sin överenskommelse att sno från de fattiga och föra över till de rika.

Sjuka och arbetslösas villkor ska försämras, arbetskraften ska bli billigare för arbetsköpare, och allra billigast ska ungdomar bli. Ett bidrag som riskerar att leda till osund konkurrens om en arbetsköpare kan anställa fler ungdomar på bidrag än en konkurrent. De redan idag osäkra villkoren på arbetsmarknaden för ungdomar ska urholkas än mer. Och som kronan på verket ska pigor hos de välbeställda också betalas med skattemedel.

Jag tycker det är fel politik, jag tycker det är förskräckligt att borgerligheten återigen kan dela ut vänsterns budgetsanering till sina välbeställda vänner.
Slutsatsen måste bli att det är rent felaktigt att budgetsanera, det är inget som väljarna överhuvudtaget belönar. Hade vänstern vräkt ut pengar till sina grupper under våren så hade valresultatet också blivit ett annat, är jag övertygad om. Socialdemokratin har bitit sig i svansen med sin omsorg om statens finanser.
Borgerlighetens ofinansierade förslag går ju hem.

Skattesänkningar går i viss mån att återställa, men när borgerligheten vräker ut våra gemensamt ägda tillgångar till de rika som har råd att köpa det vi äger gemensamt så är det inget någon vänsterregering kan återställa.

Att det blir borgerligt emellanåt i valen kan man kanske ändå ta med jämnmod personligen, jag tillhör ju en grupp som de gynnar, arbetande frisk med bra lön (peppar, peppar). Men svårare att smälta är väljarnas förtroende för hatiska kriminella i främlingsfientliga partier.  Brunsvart rötan sprider sig med blixtens hastighet. Naturligtvis har det samma socioekonomiska förklaring som överallt annars i Europa, men jag trodde att vår bildningsnivå i Sverige skulle vara ett bättre skydd.

Men solen skiner och Sverige är fortfarande ett av de mera lyckliga hörnen i världen och vi får sikta in oss på ett bättre Sverige 2010.

Seppo Laine

Skriv en kommentar