Okategoriserade

När jag ändå fick ordet!

FEMINISM! Är du feminist? Är du feminist? Och dessutom medlem i vänsterpartiet? Ordet galopperar i mitt huvud, men jag är den som tror på att en bättre värld är möjligt.
Har ordet feminism blivit ett modeord? Och det negativa med modeord…………

Feminism. Är det tidens kontroversiella ord? Tillsammans med ord som globalisering, kapitalism, outsourcing och flera andra ”modeord” är det ett ord vars innebörd egentligen inte är något nytt. Det är ju redan svårt i samhället att vara kvinna, (invandrare), vänsterpartist och nu dessutom feminist i det negativa med ordet.

Frågar man feminister om vad de menar med feminism så säger de allra flesta jämställdhet. Så varför inte kalla det för jämställdhet? Kanske för att det har pratats länge om jämställdhet men ingen stor och snabb förändring har skett och man kände att för att kunna få fram en förändring så måste man göra det bakom ett nytt och fräscht namn. Feminism.

Men har det fungerat så bra? Och är det så nytt? Min rent personliga åsikt är att människor borde se till vad det är man egentligen menar och koncentrera sig på det.

För min egen del tror jag inte mer på jämställdhet nu än innan begreppet feminism blev stort, jag har alltid varit för jämställdhet. Tyvärr så förvrids ibland vissa ords mening vilket man även kan se med uttryck som globalisering, som handlar om fri rörlighet av kapital, människor, tjänster, kultur – ja egentligen allt – över gränserna men som för många har kommit att betyda ”de rika länderna själ från de fattiga” eller ”de fattigare länderna själ vår arbetskraft”, alltså en kraftig förenkling och förvridning av ursprungsbegreppet. På samma vis handlar ju feminism egentligen om jämställdhet istället för, vilket ordet tyvärr har kommit att betyda i mångas öron, kvinnans revansch på mannen.
”åskådning som hävdar o. rörelse som arbetar för kvinnans fulla (ekonomiska, sociala o. politiska) likställighet med mannen, kvinnoemancipation(en), kvinnorörelse(n).”
Föregående stycke är hämtad från svenska Akademiens ordbok (SAOB) och beskriver bra vad det handlar om – jämställdhet. Begreppet feminism har existerat sedan (minst) 1924! Alltså knappast något nytt men ett modeord är vad det har blivit.

Det här innebär att många av dagens ”nya” feminister alienerar sig med personer som egentligen är ute efter samma mål – jämställdhet – men som inte vill förknippa sig med dem då de har lagt tvivelaktiga värderingar i ordet.

Debatten och konflikten har kommit att handla mer om definitionen av feminism än vad man ska göra åt saken. Jag är tämligen övertygad om att vi rör oss mot ett allt mer jämställt samhälle då allt fler ser till individen istället för könet. Ett samhälle där kvinnor och män som självständiga, tänkande individer, kapabla att skapa sig själva som människor i samverkan med andra.

Men jag kan samtidigt förstå att vissa kvinnor vill ha en snabbare förändring. Problemet blir bara det att vid en alltför aggressiv framtoning säter sig många på tvären fast de egentligen tycker att det är en bra idé. Och synd är det att det blir dessa personer som får ta skit och inte de överaggressiva hyperfeministerna som våldfört sig på ett från början positivt ord.

Vårt mål: Ett socialistiskt samhälle utan könsförtryck. Ett jämlikt samhälle!

Allt fylls i tystnaden
Jeanette Escanilla

Skriv en kommentar